昂立教育 > 新聞中心 > 學院新聞 > 黃浦卷 | 攻克2020高考一模十大難關,這些考題你都會嗎?

黃浦卷 | 攻克2020高考一模十大難關,這些考題你都會嗎?

發布時間:2019-12-24 作者:昂立外語 來源于:昂立外語網站
  
新年將至,當初定下的小目標實現了嗎?
2020上海高三一模正如火如荼
是否對考點還存在疑慮?
如何將知識點吃透?
昂立外語·昂立語數特別企劃
2020一模十大難關】解析集
圍繞各區域一模英語試卷的重難點
進行真題解析、知識點拓展
幫助考生更好了解考情全貌
加強知識點記憶運用,復習有的放矢!
 
第一期 | 2020黃浦區一模十大難關
 
難關1-3:語法填空(節選) 
I love to sleep on planes, and I have an unusual ability to sleep well on them. There have even been one or two occasions (21) __________ I have fallen asleep before takeoff and awakened upon the impact of landing, not having realized we had even left the ground.
 
Also, I find that if a person knows he’s in a window seat, he’ll choose to use the bathroom before boarding so that he (26) __________ (not need) to disturb his neighbor, which is just considerate. And he’ll seize the opportunity to get up when another seatmate gets up so that the seatmate needn’t (27) __________(bother) more than once.
 
答案
點擊下方空白處獲得答案
21. when / where
26. won’t need
27. be bothered
 
解析
21.本題難度較大,考查定語從句。本句先行詞是occasions,有一兩種情況下,我在飛機起飛前睡著了,然后飛機降落才醒過來。從句不缺主謂賓或主系表,所以用關系副詞when/where. 本語境比較特別,可以指時間概念也可以地點概念,所以兩者皆可以。有的考生會擔心過多,導致失分。
 
26. 本題看起來不難,實際容易做錯。乘客會選擇在登機前使用衛生間,這樣他就不會打擾鄰座的乘客, 因此答案是won’t need。
 
27. 本題特別容易做錯,有好幾個學生都說填了to be bothered. 本題實際上考查情態動詞用法,和26空形成對比,26空后面有need to do, 所以是實意動詞用法。本題答案為be bothered。
 
 難關4-5:完型(節選)
 
Different researchers offer different definitions of “endangered”. The system of 43 (classification) used by the Catalogue of Endangered Languages evaluates languages in four areas: the 44 (number) of all the speakers, how often the language is conveyed to the next 45 (generation), the rate at which it is losing speakers and the___46___in which it is used. Based on this data, languages are ranked on a six-point scale from “safe” to “severely endangered.”
 
As the forces of globalization make the world more interconnected, previously 50 (isolated) language communities come under pressure to participate in a larger economy, which means learning the area’s majority language. ___51___, local schools often begin to teach the majority language instead of the local tongue.
答案
點擊下方空白處獲得答案
46. C  ;51. C
 
解析:
 
46. 本題比較有難度,考生可能對語境不夠熟悉。選C. situation. 評估的第三方面是這些語言失去使用者的比率以及使用的情況。situation表示情況。
 
51.本題考查邏輯,難度較大。選C. In response. 緊接50題,作為回應,當地學校經常開始教主流語言而不是當地語言。in response表示作為回應。
難關6:閱讀B篇(節選)
HP ENVY Photo 7155 All-in-One Printer
 
Twice as many photos
Print up to twice as many pages with Original HP high-yield ink containers. HP 64 ink containers deliver true colors so all your prints will shine. Create splendid borderless photos and leaflets—right in your home.
61. Which of the following words best describe its “ink container”?
A. Adaptable. 
B. Automatic. 
C. Cost-effective. 
D. Eco-friendly.
 
答案
點擊下方空白處獲得答案
C
 
解析:
61.本題比較難,主要是考生對墨盒了解不多,且對high-yield理解可能不夠透徹。文章中提到:Print up to twice as many pages with Original HP high-yield ink containers. 使用原裝HP高產量墨盒打印最多兩倍的頁面。說明性價比高,選擇C選項cost-effective性價比高的,劃算的。A選項的adaptable適應性強的;B選項automatic自動的;D選項的eco-friendly環保的,都沒有提到。
 難關7:閱讀C篇(節選)
②Biologists appear to have discovered a physical reason that explains why some people are risk-takers. Dopamine is a neurotransmitter, a chemical that spreads signals between nerve cells. It is linked to the brains reward system and is the chemical that makes us feel good, and scientists believe it to be linked to risk-taking. Our nerve cells have dopamine receptors (接收器) which control the amount of dopamine that each cell receives. But not all receptors may be active. When a person has few active receptors to control the amount of dopamine that is received, a cell can become flooded resulting in an extreme feeling of happiness.
 
63. If a person has fewer active dopamine receptors, __________.
A. he is less likely to feel happy
B. he is more willing to take risks
C. he will eventually become dopamine-addictive
D. he is poorer at controlling the amount of dopamine
答案
點擊下方空白處獲得答案
B
 
解析:
63. C篇一般難度大,本題特別難,主要是專業術語多。B. 由第二段Dopamine is a neurotransmitter…and scientists believe it to be linked to risk-taking. When a person has few active receptors to control the amount of dopamine that is received, a cell can become flooded resulting in an extreme feeling of happiness.可知,一個人的active receptors越少,他就越愿意承擔風險。
 
 難關8:翻譯
 
74.由于缺乏受過專業訓練的教師,一些美國學校很難加入漢語教學的競爭。(shortage)
答案
點擊下方空白處獲得答案
74. It is difficult for some American schools to join the competition in Chinese language teaching because of a shortage of professionally trained teachers.
 
A shortage of professionally trained teachers has made it difficult for some American schools to join the competition in Chinese language teaching.
 
解析:
74. 本題難在句型的選用。本題考查shortage和句型it is +adj.+for+sb.+to do sth.的翻譯用法。
 
詞組ashortageofsth.表示缺乏某物,It is difficult for sb. todosth.,對某人來說做某事是困難的,形容詞根據句子意思來替換。
 
同樣,也可以把句型定為A has made it difficult to do;要注意語法和拼寫準確性。
難關9:概要寫作 
 
向上滑動閱覽
 
Online “friends” ―a threat to development
 
The impact of technology on the nature of our friendships has been a much-debated topic since the dramatic rise of social networks. Advances in mobile technology and social networking websites mean we spend more time online than ever before. It is therefore not surprising that so many psychologists, sociologists, and others are eager to give their thoughts on how this is impacting negatively on our society.
 
 There is one element of social networking that is deeply worrying. We find ourselves in a hyper-connected world where people access social media day and night, excited to make announcements about the tiniest details of their lives. Research is starting to show that this culture is negatively affecting not our friendships but our character. Professor Larry D. Rosen says that young people who overuse social networking sites can become ineffective, aggressive, and display anti-social behavior in their offline lives. But perhaps an even more disturbing effect is that one of our most basic emotions seems to be disappearing—empathy. This is the emotion that allows us to see the world from our friends’ points of view. Without it, we are far less able to connect and form meaningful adult relationships.
 
Professor Sherry Turkle suggests that people are no longer comfortable being alone. This is something confirmed by a study where 200 university students were asked to go without social media for 24 hours. Many admitted an addiction to their online social network; most complained that they felt cut off from family and friends. And yet being alone is a time when we self-reflect and get in touch with who we really are. It is only when we do this that we can make meaningful friendships with others.
 
These potential changes in our characters are rather alarming, so it is clear that we can’t neglect those negative impacts of social networks.
答案
點擊下方空白處獲得答案
There is an increasing concern about social networks’ negative impact on our society. As young people are crazy about sharing life moments online, they may develop bad characters and lose empathy. Besides, people can’t bear being alone, the lack of which makes them unable to self-reflect. So we should pay attention to those impacts. (54 words)
 
解析:
Summary writing一般很難得高分,我們要特別注意方法做Summary writing的時候:
1.找到每段中的關鍵詞,了解段落大意;
2.用一些句型結構進行整合,如并列句,從句,分詞等形式;
3.用不同的單詞和句型進行paraphrase,盡量不要照搬文章原詞和原句。
 
文章第一段主要講社交網絡的崛起對我們的友情和社會的負面影響,一些專家對此很擔憂。
 
第二段主要講現在的年輕人花了太多時間在社交媒體上,對他們的性格和移情能力都產生了負面影響,而移情能力對于建立成人關系很重要。
 
第三段講到,人們不再喜歡獨處,而獨處是自我反省的一個良機。最后一段又呼吁了我們不能忽視社交網絡的負面影響。
 
難關10:大作文
 
假設你是李明,你校正在進行高三年級的課程微調,準備將周三下午的第四節課設置為藝術欣賞類課程(art appreciation)”或者學科拓展類課程 (subject expansion)”,現廣泛征求高三同學的意見。請發一封郵件至校長信箱(郵件中請不要出現真實的校名和姓名),你的郵件內容需包括:
1)你建議校方設置以上兩類課程中的哪一類;(2)你的理由;(3)你希望此類課程包含哪些內容。
作文是失分重地。據教研員介紹,作文總分25分,全市平均分15分。
One possible version
 
Dear Headmaster,
I’m overjoyed at the news that there will be a slight adjustment to the courses we are taking, which, from my point of view, will be warmly welcomed by the majority of the students.I really appreciate your wise decision. After weighing up the pros and cons between the two possible choices, I deem that the subject expansion may be better mainly for the following reasons.
 
First, subject expansion can make us better-prepared for the college entrance examination. In such an ever-changing society, book knowledge is far from enough. Therefore, we should not confine our study to the textbooks but try to equip ourselves with more subject-related knowledge. Furthermore, with the college entrance examination approaching, we should endeavor to make full use of time. Although art appreciation is of vital importance for the development of a well-rounded individual, it may also be time-consuming, for many students are likely to sacrifice more time for the privilege of art appreciation, which may do more harm than good. Last but not least, subject expansion can pave the way for our further study or even our future career.
 
When it comes to the setting of the courses, I suggest the fundamental rule be that the courses shouldn’t take up too much time while involving as many students as possible. For instance, English oral practice, scientific experiments, and latest global news exchange may be possible ways to fulfil the function.
 
Thank you for your patience and I would appreciate it if you could take my advice.
 
Yours Sincerely,
Li Ming
255 words
 
結合考試政策和動態
昂立外語·昂立語數開設國內優培課程
涵蓋綜合鞏固、單項突破、沖刺強化
幫助孩子更理想地備考與騰飛
 
綜合鞏固
 
高中優培必備班
結合了牛津及新世紀高一兩本主要公校教材。涵蓋語法、多主題閱讀、聽力、概要寫作訓練等,旨在打基礎,提分數。
 
高中優培超越班
融合了牛津及新世紀高二兩本主要公校教材。涵蓋語法學習、閱讀強化訓練和拓展,聽力難度提高,涉及部分大學四六級內容;同步提升概要寫作和大作文寫作技巧。
 
單項突破
高中英語 語法班、閱讀班、寫作班、聽說班、外刊閱讀班,針對薄弱英語模塊進行強化點睛,查漏補缺。
 
沖刺強化
六月高考沖刺班
針對高考真題題型展開,每個章節涵蓋對應考題的技巧分析、真題演練和全真模擬,系統地幫助學生沖刺高考,助力高分。
碼上知道|高考指南
分享到:
姓名
電話
開放課堂 更多
  • SBS迷你班
    主講人:陳詩琪
      時間:周日12:30-15:00
     
  • NC3迷你班
    主講人: 劉文祺
      時間:周六12:30-15:00
     
  • NC1中外教迷你班
    主講人:徐珂
      時間:周五18:00-20:30
     
熱薦課程 更多
  • 小托福閱讀寫作-19春31059
      開班時間:2019/4/14
      上課時間:周日12:30~15:00
      價格:
     
    在線預約立減50元
  • 小托?记拜o導強化-300175
      開班時間:2020/1/1
      上課時間:周二09:00~18:00
      價格:
     
    在線預約立減50元
  • 國際托福沖刺班(基礎)20春0600...
      開班時間:2020/4/25
      上課時間:周六12:30~15:00
      價格:
     
    在線預約立減50元
  • 國際托福沖刺班(突破)20春-060...
      開班時間:2020/4/25
      上課時間:周六12:30~15:00
      價格:
     
    在線預約立減50元
  • 國際托福沖刺班(基礎)-18秋08...
      開班時間:2020/8/15
      上課時間:周六09:00~12:00
      價格:
     
    在線預約立減50元
 
手游棋牌辅助作弊器